Wybór odpowiedniej karmy dla psa jest kluczowy dla jego zdrowia i dobrego samopoczucia. Poniżej przedstawiam kilka kroków i wskazówek, które mogą pomóc w podjęciu najlepszej decyzji. Indywidualne potrzeby żywieniowe każdego
Gryzienie i żucie należy do etogramu psa (wzorzec zachowań gatunku). Każdy pies powinien gryźć i żuć przez co najmniej 1 godzinę dziennie. Jeśli nasz pies je suchą karmę, mamy z głowy kilkanaście minut. Natomiast jest to za mało. Są również rasy, które mają nawet większe potrzeby w tym względzie. Dodatkowo żucie i gryzienie jest aktywnością, która wpływa na obniżenie kortyzolu wydzielanego w trakcie sytuacji stresowych.
Nie pozwalaj na żucie i gryzienie Twoich kapci, butów, mebli, ubrań! Wyrobisz w ten sposób złe nawyki u psa. Zapobiegaj tym sytuacjom i zaopatrz się wcześniej we wszystkie niezbędne produkty.
Zawsze polecam gryzaki naturalne, które powstają w trakcie suszenia mięsa. Jest to proces naturalny, gdzie przez ok. kilkanaście godzin mięso jest suszone. Nie są dodawane żadne konserwanty, wybielacze, etc. Uwaga – takie przysmaki zazwyczaj mają krótszą trwałość – do 6 miesięcy. Nie muszą być przechowywane w lodówce, co jest ich dużą przewagą. Wówczas nawet na wyjazdy można je zabrać ze sobą. Dodatkowo pamiętajmy, iż wszystkie gryzaki pomagają we właściwej higienie jamy ustnej i usuwaniu osadu nazębnego.
Gryzaki naturalne – jakie mięso wybrać?
Pierwsze czym należy się kierować, to jakość mięsa. Rozpiętość cen jest duża – często jakość surowca wpływa na cenę.
Kolejna zmienna to rodzaj mięsa. Jeśli nasz pies jest uczulony np. na kurczaka nie kupujmy kurzych łapek, podobnie jeśli ma uczulenie na wołowinę, unikajmy mięsa wołowego.
Również możemy się kierować preferencjami smakowymi psa.
Rodzaje gryzaków:
- Suszone mięso z indyka – delikatny przysmak, raczej do chrupania, dość szybko pochłaniany przez psa, produkt będący również dobrą nagrodę w treningu.
- Suszone mięso cielęce – delikatny przysmak, raczej do chrupania, dość szybko pochłaniany przez psa, produkt będący również dobrą nagrodę w treningu.
- Suszone mięso z jelenia – delikatny przysmak, raczej do chrupania, dość szybko pochłaniany przez psa, produkt będący również dobrą nagrodę w treningu.
- Wątróbka – delikatny przysmak, raczej do chrupania, dość szybko pochłaniany przez psa, produkt będący również dobrą nagrodę w treningu.
- Suszone mięso wołowe – delikatny przysmak, raczej do chrupania, dość szybko pochłaniany przez psa, produkt będący również dobrą nagrodę w treningu.
- Suszony filet z dorsza dla psów lubiących ryby, dość kruchy.
- Skóra królicza i ucho królicze – idealne dla mniejszych psów i szczeniaków, dość delikatny i miękki przysmak
- Ucho sarny – delikatne mięso, przeznaczone do nieco dłuższego gryzienia, szczególnie dobre dla mniejszych psów
- Skóra barania – bardzo smakowity gryzak, dość tłusty o średniej twardości, doskonały dla psów, które mają alergie na inne mięsa
- Skóra sarny, skóra jelenia, skóra dzika – przeznaczone dla psów, dla których szukamy przysmaku nieco twardszego
- Skóra wołowa – dość twardy gryzak przeznaczony dla psów o różnej wielkości
- Ucho wieprzowe – tradycyjny przysmak dla psów lubiących wieprzowinę
- Zestawy przysmaków gryzaków to opcja dla poszukujących różnych smaków i mięs na różne okoliczności (różne długości gryzienia).
Zabawki – gryzaki
Dodatkowo zawsze warto mieć pod ręką zabawki, które zaspokoją potrzebę gryzienia u psa.
Jeśli macie pytania, piszcie do nas: kontakt@mylovelydog.pl