Wybór odpowiednich przysmaków dla psa jest równie ważny jak wybór jego codziennej karmy. Wielu właścicieli czworonogów skupia się przede wszystkim na smakowitości, zapominając o równie istotnych wartościach zdrowotnych. Dobrze dobrany
Temat układania prawidłowej diety dla psa i kota poruszałam wielokrotnie. Dziś chciałabym przybliżyć temat makroskładników występujących w diecie. Makroskładnikami są:
- Białko
- Węglowodany
- Tłuszcze
Wiele osób pyta mnie, czy karma zawierająca więcej białka jest lepsza. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Zapotrzebowanie na białko jako takie nie istnieje. Zostały ustalone normy minimalne dla zawartości białka, po to aby było łatwo ustalać optymalne diety dla wszystkich.
Jednak tak naprawdę białka są zbudowane z aminokwasów. Ze względu na możliwość produkowania ich przez organizm można je podzielić na:
- Aminokwasy endogenne – organizm jest w stanie je wytworzyć
- Aminokwasy egzogenne – musza być dostarczone z zewnątrz, a w szczególności tzw. aminokwasy limitujące. Dla psów i kotów aminokwasami limitującymi są: lizyna, tryptofan, metionina. W przypadku braku metioniny obserwuje się np. spowolnienie wzrostu, zapalenia skóry i inne.
Dlatego ważne aby zapamiętać:
Zbilansowana dieta zawiera różne białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, aby pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne aminokwasy.
Komponując dietę dla zwierząt z niedoborami/ nadmiarem aminokwasów bierze się pod uwagę nie tylko zawartość białka, ale również skład aminokwasów.
Wracając do standardu dla populacji – są ustalone normy w postaci minimalnej zalecanej zawartości białka: i jest to 18% dla psów dorosłych, 22% dla szczeniąt, u kotów 26%, a u kociąt 30%. Zapotrzebowanie na białko jest wyższe u zwierząt młodych i wciąż rosnących, u psów aktywnych, pracujących, w ciąży lub karmiących, w niektórych stanach chorobowych i po przebyciu chorób. Warto również zapamiętać, im wyższa wartość biologiczna białka i jego strawność, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na białko. Wartość biologiczna oznacza, w jakim stopniu zawartość poszczególnych aminokwasów pokrywa zapotrzebowanie na nie. Z kolei na strawność białka wpływa wiele czynników: skład aminokwasowy, sposób obróbki produktu i czas trwania, jakość mięsa.
Dlatego nie ma jednej optymalnej dla wszystkich karm, posiłków i zwierząt zawartości białka. Można stwierdzić, czy wartość białka jest optymalna dla danego psa po wyglądzie, zachowaniu, stanie zdrowia zwierzęcia.
Jeśli mówimy składzie makroskładników zawsze poruszamy się między białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Stąd pochodzi dostarczana energia.
Tłuszcze są niezbędne do procesu wchłaniania witamin rozpuszczonych w tłuszczach, są źródłem kwasów tłuszczowych, znacząco poprawiają smakowitość pokarmów. Jednak pamiętajmy, iż nadmiar podobnie, jak niedobór jest groźny i może powodować otyłość oraz związane z tym choroby.
A to może węglowodany? Nie ma określonego zapotrzebowania na węglowodany, dla zdrowych psów wysoka zawartość nie jest szkodliwa, ale dla kotów nie powinny stanowić więcej niż 43% w suchej masie. Natomiast nadmiar cukrów prostych i dwucukrów może być problemem dla zwierząt otyłych, jak również tych z cukrzycą. FOS, MOS wpływają korzystnie na mikroflorę układu pokarmowego. Włókno pokarmowe nie jest niezbędne, ale ma korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Wniosek: posiłek musi być poprawnie zbilansowany, zawierać optymalny skład niezbędnych aminokwasów egzogennych (10 dla psa, 11 dla kota), odpowiednią ilość tłuszczu czy też węglowodanów, w tym szczególnie przydatnego też włókna nierozpuszczalnego. W momencie przygotowywania posiłków w domu trzeba to brać pod uwagę, a jeśli nie mamy wiedzy poradzić się specjalisty. W przypadku karm gotowych dla zwierząt zdrowych zawierają one optymalne składy aminokwasów. Dla zwierząt chorujących warto się poradzić dietetyka.